Frida Kieser
Bostadsrätt / Södermalm
Tegelviksgatan 79
Underbart läge precis på kajen med fantastiskt utsikt över vattnet och båtarna som går utanför. Stor uteplats med gräsmatta intill. Lägenheten ligger med högt läge från gatan och uteplatsen ligger en trappa upp från gatan med skyddat läge. Välplanerade rum med ett stort kök med plats för många middagsgäster. Lägenheten är från byggnadens uppförande utformad att kunna vara en 4:a, se planritning. Välskött förening med god ekonomi och trevliga grannar. Gästlägenhet, festlokal, bastu samt garage.
Beskrivning
HALL Välkomnade hall där man slås av den vackra utsikten över vattnet.
SOVRUM Det finns två sovrum som ligger i anslutning till hallen. En del av av kök och vardagsrummet är från början planerat att kunna vara ett extra sovrum.
VARDAGSRUM Stort ljust vardagsrum med fantastisk utsikt över vattnet. Vardagsrummet har gott om plats för flera sittgrupper, fåtöljer och sideboards.
KÖK Praktiskt kök med gott om skåp och lådor. Utrustning i köket, kyl/frys, spis, ugn samt fläkt. Från köksdelen kommer man ut på den ena stora stenlagda uteplatsen med underbar utsikt.
BADRUM Stort helkaklat badrum med badkar. I badrummet finns tvättmaskin samt torktumlare. Klinkergolv.
Fakta
- Förening
- Brf Sjöstaden
- Lägenhetsnr
- 1212
- Byggår
- 1997
- Boarea
- 77 m2
- Rum
- 3
- Sovrum
- 2
- Våning
- -1 av 6
- Hiss
- Ja
Allmän information
Bostadsrättsföreningen Sjöstaden ligger i kvarteret Cigarren 2 i Norra Hammarbyhamnen på Södermalm. Föreningen består av 131 lägenheter belägna längs med Tegelviksgatan 71 – 79 och Tengdahlsgatan 40 – 44.
Energideklaration
- Energistatus
- Energideklaration är utförd
- Energiklass
- E
- Energiprestanda
- 143 kWh/m2
Gemensamma utrymmen
Festlokal, övernattningslägenhet, bastu, hobbyrum samt 57 garageplatser.
Ekonomi
- Avgift
- 4 320 kr
- Andelstal
- 0,77
- Hushållsel
- 300 kr/månad
- Totala driftskostnader
- 300 kr/månad
- Inre reparationsfond
- Nej
- Pantsättning
- Bostaden är inte pantsatt
Närområdet
Området är lugnt med bara 5 minuters promenadavstånd till Nytorget och SOFO med stort serviceutbud och närhet till många restauranger, caféer, barer, apotek och butiker. Här finns bra bussförbindelser till bl.a. Slussen, Skanstull, Södra station och vidare till Norrtull, direkt utanför fastigheten går busslinje 2 som går runt hela stan, från Skanstull går även tunnelbanan. Omgivningarna bjuder in till fina promenader längs Danvikskanalen och Barnängsbryggan, där man med färjan över kanalen tar sig till Hammarby sjöstad. Därifrån är det inte långt till långt till Naturen och Nackareservatet.
Historia Textiltillverkning Trots den lantliga karaktären fanns redan på 1600-talet en industri i området, Barnängens klädesfabrik. Fabriken låg i "TIBA-fastigheten" där det idag huvudsakligen finns kontorslokaler. Från början tillverkades där ylletyg till den svenska armén, senare gjordes försök med sidenväveri och från 1870-talet till 1952 låg AB Stockholms Bomullsspinneri i fastigheten. Barnängens herrgård med sina flygelbyggnader uppfördes under 1700-talet. Eftersom vattenståndet i Hammarby sjö var betydligt högre innan kanalen grävdes låg den lilla herrgårdsparken alldeles nere vid vattnet med en egen brygga. Så sent som 1873 blev områdets bandhund anfallen av vargar som kom över isen från hammarbyhållet! Tomten, där kvarteret Cigarren ligger. ingick i början av 1700-talet i Barnängens anläggning. På en karta från 1744 hittar man på platsen diverse mindre hus, smedja, krog, klockstapel, kryddträdgård, fähus, ett antal avträden och ett större stenhus med lusthus på taket och faktiskt också en sjukstuga. På den norra delen av Barnängens område (mellan Tengdahlsgatan och Nackagatan) låg Stora Trädgården "hvaruti är allehanda skiöna fruktbärande trän tillika med en fiskedamm". I anslutning till väverierna låg många färgerier som behövde vatten för färgningsprocessen. Bostadslängan som ännu finns kvar vid Färgargårdstorget är en rest av Hans Wessmans färgeri från 1700-talet, som då låg alldeles nere vid sjön.
Vintertullen 1622 beslöts att man skulle betala tull för alla varor som fördes till Stockholm för försäljning. Ett tullstaket sattes upp runt hela staden och här och var placerades tullportar där varorna skulle deklareras och förtullas. I hörnet av Malmgårdsvägen och Ljusterögatan låg Hammarby tull, den s k Vintertullen. Hit kom bönderna på vintern med släde över Hammarby sjö. Kring tullarna etablerade sig ofta krogar och värdshus. Helt nära vintertullen ligger fortfarande det hus som inhyste Faggens krog. Bellman skildrar i Epistel 55 hur Mollberg år 1773 spelade kägla i trädgården där. Näktergalen som omtalas i texten kan man faktiskt fortfarande höra på andra sidan kanalen. Själva tullhuset låg kvar på platsen in på 1930-talet och än i dag kan kåkarna på Malmgårdsvägens norra sida ge en bra bild av hur det såg ut här i trakten på 1700- och 1800-talet.
Mission mot missären Vid slutet av 1800-talet låg Stockholms värsta slumområde i Vita Bergen. Fattigdomen och nöden var skriande, supandet ohyggligt och barnadödligheten högst i hela Europa. För att i någon mån lindra nöden verkade Elsa Borg och hennes bibelkvinnor med mission och social verksamhet i den gamla Groens malmgård vid Mejtens gränd. Strax ovanför gården finns idag en byst av Astri Taube föreställande Elsa Borg, samt ett magnoliaträd planterat till hennes minne. Varje vår när trädet blommar anordnas där en "Magnoliafest" då ett pris delas ut till någon förtjänstfull person med anknytning till Sofiatrakten. Teatern i Vitabergsparken anlades 1954 och är Stockholms Parkteaters premiärscen. Redan tidigare, 1922, fanns här en privatägd utomhusteater som mest spelade folklustspel. För den stora allmänheten är nog parken särskilt känd genom TV-programmen med Carl Anton, som i åratal sändes i TV.
Kyrkan och skolan från seklets början På toppen av berget ligger Sofia kyrka som byggdes 1906. Församlingen bildades först 1917, avknoppad från Katarina, som i sin tur avknoppades från Maria församling på 1600-talet. Kyrkans yttre har genom åren fått kritik för sin likhet med en "krokan" men är nu definitivt en del av Södersilhuetten, särskilt på kvällen när den är belyst. Sofia folkskola byggdes 1910, när det vimlade av barn i grannskapet, och renoverades 1994 efter 25 års hetsiga diskussioner. Idag fungerar fastigheten som skola på dagarna och som "lokalt kulturhus" på kvällarna. Här hålls bl a kurser, föredrag, föreningsmöten och musikrepetitioner. Koloniområdet i Barnängen är idag bara en liten rest av de hundratals kolonilotter som en gång låg här. Föreningen bildades 1906 och var en av de första i Stockholm. Bakom stod Anna Lindhagen, som hittat förebilden för kolonirörelsen i Danmark. Intresset bland befolkningen på Söder var redan från början stort och fick ytterligare uppsving under första världskriget när matbristen tvingade folk till intensivt odlande.
Gamla bussar på Spårvägsmuseet Söderhallen vid Bondegatan där SL-Buss har garage och verkstäder är idag en av de största arbetsplatserna på östra Söder. Här låg en gång Danvikens kyrkogård där de allra fattigaste begravdes, ofta utan varken sten eller kors på graven.
"Bajen" 100 år 1897 bildades Hammarby IF. Genom ideella arbetsinsatser av medlemmarna kunde Hammarby idrottsplats (eller "Kanalplan" som den vanligtvis kallas) öppna 1915. Norr om idrottsplatsen ligger Stora Blecktornet som ser ut som ett Vasaslott i miniatyr. Här låg vid sekelskiftet ett hem "för vanartiga gossar". Senare hade Centerpartiet i Stockholm högkvarter där, och nu har Omsorgsnämnden öppet café vissa kvällar i de charmiga lokalerna. Vid Lilla Blecktornet på Katarina Bangata kunde man dricka surbrunn på 1600-talet. Senare tillverkades textilier och tobaksvaror i huset och nu för tiden härbärgeras där socialförvaltningen. Den ståtliga allé som förde fram till huset från Södermannagatan kan ännu urskiljas. Parken den går igenom kallas "Gropen" och bollplanen är klassisk.
Vattennära bostadsområde När Hammarbyleden kom till 1920 förändrades området runt Hammarby sjö till ett modernt industri- och hamnområde. Verksamheten fick dock inte den omfattning man tänkt sig, utan kajerna i Norra Hammarbyhamnen användes mest som upplagsplats för massgods som kol, cement och salt. På sextiotalet började nedrustningen och idag förvandlas det gamla hamnområdet alltmer till ett modernt och trivsamt bostadsområde. Som ett minne från hamntiden finns dock järnvägsspåret mellan stambanan och Saltsjöbanan, kvar på kajen. Läs gärna mer och titta på bilder på föreningens fina hemsida:www.brfsjostaden.se
Allmän information
Ovanstående uppgifter om lägenheten kommer huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.
Samtliga areauppgifter är hämtade från bostadsrättsföreningen eller baserade på säljarens information. Dessa uppgifter kan av olika anledningar vara fel. Den köpare som tycker att arean har betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.
Vill du ha hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna för denna bostad? Ansvarig mäklare upprättar gärna en individuell boendekalkyl.
BUDGIVNING
Vi tillämpar öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Som utgångspunkt redovisas alla bud även till budgivare och spekulanter. Säljaren kan dock besluta att alla bud inte ska redovisas under budgivningsprocessen vilket gör att avvikelser från denna utgångspunkt kan förekomma.
Senast på tillträdesdagen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.
Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är det fastighetsmäklarens skyldighet att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas eller inte. Läs mer om budgivning här
ENERGIDEKLARATION
En energideklaration ger information om en byggnads energianvändning och måste enligt lag göras innan en försäljning. Den visar även vilka åtgärder som kan göras för att minska byggnadens energiförbrukning. Energideklarationen är giltig i 10 år. För att energideklarationen ska vara giltig ska den vara utförd av en ackrediterad energiexpert.
Det är bostadsrättsföreningens ansvar att se till att en energideklaration upprättas. Som säljare är du skyldig att visa upp energideklarationen för en spekulant i samband med försäljningen och därefter överlämna den till en ny ägare.
KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT
Köpare uppmanas att undersöka bostaden de vill köpa. En köpare har nämligen en långtgående undersökningsplikt. Köpare som inte har tillräckliga byggnadstekniska kunskaper bör anlita besiktningsman eller annan sakkunnig för undersökningen.
Fakta
- Slutpris
- 5 375 000 kr
- Pris
- 5 450 000 kr (Högstbjudande)
- Rum
- 3
- Boarea
- 77 m2
- Avgift
- 4 320 kr
I månadsavgiften ingår , värme, kabel-TV och Internet.
- Lgh nr
- 1212
- Våning
- -1 av 6
- Byggår
- 1997
- Område
- Södermalm
- Andelstal
- 0,77
- Typ
- Bostadsrätt
- Adress
- Tegelviksgatan 79
- Postnr
- 116 47
- Ort
- Stockholm
Budgivning
Senaste bud
5 325 000 SEK
Budgivare | Bud |
---|---|
2 | 5 325 000 kr |
2 | 5 100 000 kr |