• Real Estate Stockholm
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Frida Kieser

Ansvarig Mäklare
070 720 34 24 frida@realestatestockholm.se frida@realestatestockholm.se
Bostadsrätt / Norra Hammarbyhamnen

Tengdahlsgatan 41

Genomgående välplanerad lägenhet med sjöglimt från både kök och vardagsrum. Stort rymligt kök med fransk balkong, i köket finns det plats för många middagsgäster. Fint vardagsrum med burspråk med sjöglimt och fin utsikt över den fantastiska gården. Lägenheten disponeras idag som en 3:a där en klädkammare har blivit ett litet mysigt sovrum med höj och sänkbar säng. Underbart läge alldeles intill vattnet. Välskött förening med garage i huset.

Beskrivning

HALL Rymlig välkomnade möblerbar hall med en garderobsvägg.

KÖK Stort kök med plats för många middagsgäster, gott om skåp och arbetsytor. I köket finns en fransk balkong med sjöglimt.

VARDAGRUM Ljust vardagsrum med burspråk och utsikt ner mot vattnet och den otroligt fina och stora innergården.

SOVRUM Mysigt sovrum mot rofyllt läge mot innergården.

KLÄDKAMMARE/SOVRUM Omgjord klädkammare som idag används som ett barnrum med praktisk höj och sänkbar säng.

BADRUM Fint badrum med badkar, handfat, wc, samt kombinerad tvättmaskin och torktumlare.

Fakta

Förening
Riksbyggen Brf Hammarby Strand
Lägenhetsnr
231062001-0308
Byggår
1997
Boarea
61.5 m2
Rum
2.5
Sovrum
2
Våning
1 av
Hiss
Ja
Allmän information

Riksbyggen Brf Hammarby Strand består av 5 byggnader med 213 lägenheter och 5 lokaler. Byggnaderna är uppförda 1997. Marken innehas med tomrätt och tomträttsavtalet gäller oförändrat i 10 år t o m 2026. För mycket utförlig information om föreningen vänligen se årsredovisningen samt deras fina hemsida www.hammarbystrand.org.

Renoveringar

2013 mindre underhåll fasad samt OVK utförd 2015 mindre underhåll tak 2017 stamspolning För mer detaljerad information vänligen se föreningens årsredovisning och besök deras hemsida www.hammarbystrand.org

Planerade renoveringar

Hissrenovering 2018-2020, fasadmålning och takarbeten 2022

Energideklaration
Energistatus
Energideklaration är utförd
Energiklass
E
Energiprestanda
128 kWh/m2
TV / TELE / BREDBAND
Internet
Kabel TV via ComHem. 1 st digitalbox/TV-modul från Com ingår i avtalet. Bredband via Ownit.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugor med torkrum, hobbyrum, barnvagnsrum, cykelrum och återvinningsrum. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Ekonomi

Avgift
4 554 kr
Andelstal
0,34526
Övrigt om vad som ingår
Värme, vatten, trappstädning, kabel-TV, bredband (100Mbps fiber/koppar), IP-telefoni (fast månadskostnad).
Hushållsel
300 kr/månad
Totala driftskostnader
300 kr/månad
Överlåtelseavgift
1 148 kr (Betalas av Köpare )
Pantsättningsavgift
455 kr
Inre reparationsfond
Nej
Pantsättning
Bostaden är pantsatt

Närområdet

Området är lugnt med bara 5 minuters promenadavstånd till Nytorget och SOFO med stort serviceutbud och närhet till många restauranger, caféer, barer, apotek och butiker. Här finns bra bussförbindelser till bl.a. Slussen, Skanstull, Södra station och vidare till Norrtull, direkt utanför fastigheten går busslinje 2 som går runt hela stan, från Skanstull går även tunnelbanan. Omgivningarna bjuder in till fina promenader längs Danvikskanalen och Barnängsbryggan, där man med färjan över kanalen tar sig till Hammarby sjöstad. Därifrån är det inte långt till långt till Naturen och Nackareservatet.

Historia Textiltillverkning Trots den lantliga karaktären fanns redan på 1600-talet en industri i området, Barnängens klädesfabrik. Fabriken låg i "TIBA-fastigheten" där det idag huvudsakligen finns kontorslokaler. Från början tillverkades där ylletyg till den svenska armén, senare gjordes försök med sidenväveri och från 1870-talet till 1952 låg AB Stockholms Bomullsspinneri i fastigheten. Barnängens herrgård med sina flygelbyggnader uppfördes under 1700-talet. Eftersom vattenståndet i Hammarby sjö var betydligt högre innan kanalen grävdes låg den lilla herrgårdsparken alldeles nere vid vattnet med en egen brygga. Så sent som 1873 blev områdets bandhund anfallen av vargar som kom över isen från hammarbyhållet! Tomten, där kvarteret Cigarren ligger. ingick i början av 1700-talet i Barnängens anläggning. På en karta från 1744 hittar man på platsen diverse mindre hus, smedja, krog, klockstapel, kryddträdgård, fähus, ett antal avträden och ett större stenhus med lusthus på taket och faktiskt också en sjukstuga. På den norra delen av Barnängens område (mellan Tengdahlsgatan och Nackagatan) låg Stora Trädgården "hvaruti är allehanda skiöna fruktbärande trän tillika med en fiskedamm". I anslutning till väverierna låg många färgerier som behövde vatten för färgningsprocessen. Bostadslängan som ännu finns kvar vid Färgargårdstorget är en rest av Hans Wessmans färgeri från 1700-talet, som då låg alldeles nere vid sjön.

Vintertullen 1622 beslöts att man skulle betala tull för alla varor som fördes till Stockholm för försäljning. Ett tullstaket sattes upp runt hela staden och här och var placerades tullportar där varorna skulle deklareras och förtullas. I hörnet av Malmgårdsvägen och Ljusterögatan låg Hammarby tull, den s k Vintertullen. Hit kom bönderna på vintern med släde över Hammarby sjö. Kring tullarna etablerade sig ofta krogar och värdshus. Helt nära vintertullen ligger fortfarande det hus som inhyste Faggens krog. Bellman skildrar i Epistel 55 hur Mollberg år 1773 spelade kägla i trädgården där. Näktergalen som omtalas i texten kan man faktiskt fortfarande höra på andra sidan kanalen. Själva tullhuset låg kvar på platsen in på 1930-talet och än i dag kan kåkarna på Malmgårdsvägens norra sida ge en bra bild av hur det såg ut här i trakten på 1700- och 1800-talet.

Mission mot missären Vid slutet av 1800-talet låg Stockholms värsta slumområde i Vita Bergen. Fattigdomen och nöden var skriande, supandet ohyggligt och barnadödligheten högst i hela Europa. För att i någon mån lindra nöden verkade Elsa Borg och hennes bibelkvinnor med mission och social verksamhet i den gamla Groens malmgård vid Mejtens gränd. Strax ovanför gården finns idag en byst av Astri Taube föreställande Elsa Borg, samt ett magnoliaträd planterat till hennes minne. Varje vår när trädet blommar anordnas där en "Magnoliafest" då ett pris delas ut till någon förtjänstfull person med anknytning till Sofiatrakten. Teatern i Vitabergsparken anlades 1954 och är Stockholms Parkteaters premiärscen. Redan tidigare, 1922, fanns här en privatägd utomhusteater som mest spelade folklustspel. För den stora allmänheten är nog parken särskilt känd genom TV-programmen med Carl Anton, som i åratal sändes i TV.

Kyrkan och skolan från seklets början På toppen av berget ligger Sofia kyrka som byggdes 1906. Församlingen bildades först 1917, avknoppad från Katarina, som i sin tur avknoppades från Maria församling på 1600-talet. Kyrkans yttre har genom åren fått kritik för sin likhet med en "krokan" men är nu definitivt en del av Södersilhuetten, särskilt på kvällen när den är belyst. Sofia folkskola byggdes 1910, när det vimlade av barn i grannskapet, och renoverades 1994 efter 25 års hetsiga diskussioner. Idag fungerar fastigheten som skola på dagarna och som "lokalt kulturhus" på kvällarna. Här hålls bl a kurser, föredrag, föreningsmöten och musikrepetitioner. Koloniområdet i Barnängen är idag bara en liten rest av de hundratals kolonilotter som en gång låg här. Föreningen bildades 1906 och var en av de första i Stockholm. Bakom stod Anna Lindhagen, som hittat förebilden för kolonirörelsen i Danmark. Intresset bland befolkningen på Söder var redan från början stort och fick ytterligare uppsving under första världskriget när matbristen tvingade folk till intensivt odlande.

Gamla bussar på Spårvägsmuseet Söderhallen vid Bondegatan där SL-Buss har garage och verkstäder är idag en av de största arbetsplatserna på östra Söder. Här låg en gång Danvikens kyrkogård där de allra fattigaste begravdes, ofta utan varken sten eller kors på graven.

"Bajen" 100 år 1897 bildades Hammarby IF. Genom ideella arbetsinsatser av medlemmarna kunde Hammarby idrottsplats (eller "Kanalplan" som den vanligtvis kallas) öppna 1915. Norr om idrottsplatsen ligger Stora Blecktornet som ser ut som ett Vasaslott i miniatyr. Här låg vid sekelskiftet ett hem "för vanartiga gossar". Senare hade Centerpartiet i Stockholm högkvarter där, och nu har Omsorgsnämnden öppet café vissa kvällar i de charmiga lokalerna. Vid Lilla Blecktornet på Katarina Bangata kunde man dricka surbrunn på 1600-talet. Senare tillverkades textilier och tobaksvaror i huset och nu för tiden härbärgeras där socialförvaltningen. Den ståtliga allé som förde fram till huset från Södermannagatan kan ännu urskiljas. Parken den går igenom kallas "Gropen" och bollplanen är klassisk.

Vattennära bostadsområde När Hammarbyleden kom till 1920 förändrades området runt Hammarby sjö till ett modernt industri- och hamnområde. Verksamheten fick dock inte den omfattning man tänkt sig, utan kajerna i Norra Hammarbyhamnen användes mest som upplagsplats för massgods som kol, cement och salt. På sextiotalet började nedrustningen och idag förvandlas det gamla hamnområdet alltmer till ett modernt och trivsamt bostadsområde. Som ett minne från hamntiden finns dock järnvägsspåret mellan stambanan och Saltsjöbanan, kvar på kajen. Läs gärna mer och titta på bilder på föreningens fina hemsida:www.brfsjostaden.se

Allmän information

Ovanstående uppgifter om lägenheten kommer huvudsakligen från säljaren och kontrolleras av fastighetsmäklaren endast om omständigheterna ger anledning till detta.

Samtliga areauppgifter är hämtade från bostadsrättsföreningen eller baserade på säljarens information. Dessa uppgifter kan av olika anledningar vara fel. Den köpare som tycker att arean har betydelse för köpet bör därför vidta en uppmätning.

Vill du ha hjälp att beräkna de kommande boendekostnaderna för denna bostad? Ansvarig mäklare upprättar gärna en individuell boendekalkyl.

BUDGIVNING

Vi tillämpar öppen budgivning. Det innebär att du som spekulant lämnar ditt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren. Som utgångspunkt redovisas alla bud även till budgivare och spekulanter. Säljaren kan dock besluta att alla bud inte ska redovisas under budgivningsprocessen vilket gör att avvikelser från denna utgångspunkt kan förekomma.

Senast på tillträdesdagen lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare.

Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är det fastighetsmäklarens skyldighet att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas eller inte. Läs mer om budgivning här

ENERGIDEKLARATION

En energideklaration ger information om en byggnads energianvändning och måste enligt lag göras innan en försäljning. Den visar även vilka åtgärder som kan göras för att minska byggnadens energiförbrukning. Energideklarationen är giltig i 10 år. För att energideklarationen ska vara giltig ska den vara utförd av en ackrediterad energiexpert.

Det är bostadsrättsföreningens ansvar att se till att en energideklaration upprättas. Som säljare är du skyldig att visa upp energideklarationen för en spekulant i samband med försäljningen och därefter överlämna den till en ny ägare.

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Köpare uppmanas att undersöka bostaden de vill köpa. En köpare har nämligen en långtgående undersökningsplikt. Köpare som inte har tillräckliga byggnadstekniska kunskaper bör anlita besiktningsman eller annan sakkunnig för undersökningen.

Anmäl intresse

Fakta

Slutpris
3 600 000 kr
Pris
3 600 000 kr (Högstbjudande)
Rum
2,5
Boarea
61.5 m2
Avgift
4 554 kr
Lgh nr
231062001-0308
Lgh nr LM
1001
Våning
1 av
Byggår
1997
Område
Norra Hammarbyhamnen
Andelstal
0,34526
Andelstal avg
0,34528
Typ
Bostadsrätt
Adress
Tengdahlsgatan 41
Postnr
116 47
Ort
Stockholm

Budgivning

Senaste bud
3 600 000 SEK

Budgivare Bud
1 3 600 000 kr

Ansvarig Mäklare

Frida Kieser

Ansvarig Mäklare
070 720 34 24 frida@realestatestockholm.se frida@realestatestockholm.se

Dokument & Länkar

Utsikt från vardagsrum
Utsikt från vardagsrum
Höj och sänkbar säng

Tengdahlsgatan 41

Anmäl intresse för detta objekt

Fyll i formuläret och skicka in så återkommer vi inom kort

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Fyll i dina uppgifter och få slutpris för detta objekt. Slutpriset skickas endast om det godkänns av köparen och säljaren.

Under utveckling

Nyproduktion

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort. Tack!

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!